Mijn klant en Nokky rollebollen over de straat. De ruiter luistert niet naar het paard en het paard niet naar de ruiter. Help! Wat is er aan de hand? De ruiter stapt al een tijdje heerlijk rustig door het Groningse landschap. Hij heeft minstens tien minuten niet meer met het paard gecommuniceerd. Nokky stapt immers lekker rustig voort, waarom zou hij ook. Hiermee heeft hij wel onbewust aan Nokky toestemming gegeven de leiding over te nemen. Als de ruiter de leiding wil hernemen onstaat er een conflict.

In het conflict worden orders opgeblazen en veels te krachtig gegeven. De ruiter wil de leiding terug! En snel ook! Nokky reageert dwars en angstig, zijn vrijheid wordt plots ingeperkt, er zit een boze ruiter op zijn rug. Weg is de communicatie. Ho eens even. Paard en ruiter staan stil. We beginnen opnieuw.

Als je wilt communiceren moet je eerst op elkaar afstemmen. Vorm een duidelijk beeld in je hoofd van wat jij, als ruiter wilt. Geef rustig en duidelijk de juiste signalen aan je paard. De ruiter doet zijn best, maar Nokky vertikt het. Maak je bedoeling rustig nog duidelijker en nu met meer kracht. Nokky snapt het. Breng nu de signalen weer terug naar een zo subtiel mogelijk niveau.

Totaal op elkaar gefocust doen ruiter en paard de oefening overnieuw totdat de communicatie weer hesteld is. De oren van Nokky bewegen bij iedere stembuiging van de ruiter. Gretig om samen te werken. Ruiter en paard luisteren weer naar elkaar. Afstemmen, duidelijkheid geven en genieten van elkaar. Het lijkt wel een relatie 😉

“Een paard dat met geschreeuw is afgericht, zal nooit je gefluister horen”.