Iemand die liegt, trapt op onze ziel, schaad ons vertrouwen en tast ons wereldbeeld aan. Toch liegen we met z’n allen heel wat af. Bewust en onbewust manipuleren we de waarheid zoals het ons uitkomt. Ik denk dat geen enkel mens hardop durft te beweren dat hij nog nooit gelogen heeft. Wij onderscheiden ons daarin van bijvoorbeeld paarden. Ik heb nog nooit een paard op een leugen kunnen betrappen.

Waarom liegen wij zo veel? Heel simpel: liegen is gewoon een oplossing voor een probleem.

Als je tegen iets aanloopt wat erg moeilijk voor je is, kun je

  1. om hulp vragen
  2. een oplossing zoeken
  3. liegen

In alle drie de gevallen lost het probleem zich op. Waarom hangt er dan zo’n ontzettend negatieve sfeer rondom liegen? Ik hoor een ouder vertoornd roepen tegen zijn kind: ‘het ergste vind ik nog dat je tegen me gelogen hebt!’ De ouder veroordeeld hiermee het kind. Het is slecht. Slecht omdat het liegt. De ouder plaatst zichzelf op een voetstuk: ‘IK zou nooit tegen jou liegen’. Superieur.

Als iemand tegen je liegt, ga dan niet op zoek naar de leugenaar. Ga op zoek naar het probleem achter de leugen. Geef het goede voorbeeld en help je medemens een andere oplossing te vinden dan te liegen. Een kind liegt niet om jou persoonlijk aan te vallen, je vertrouwen te schaden of op je ziel te trappen. Toon jezelf waarlijk superieur: erken de roep om hulp.