Het liefst hebben wij geen problemen. Problemen vragen aandacht. Ze kosten tijd en moeite. Om onze problemen op te lossen vragen we raad, denken we na. We verzamelen  informatie en veranderen ons gedrag of onze houding. Soms kunnen we dat niet alleen, dan gaan we naar een adviseur of een coach. In dit geval: een paardencoach.

Een client wilde graag weten of ze na het volgen van een aantal sessies van haar probleem af zou zijn. Dit deed me denken aan een verhaal van Rudi van Damme. Het verhaal gaat over Emiel. Emiel heeft een lege band en is zijn fietspomp kwijt. Het staat ergens in de overvolle garage, maar waar? Probleem!

 

Emiel denkt na: ‘ik kan de garage gaan opruimen en daardoor mijn fietspomp terug vinden, of ik ga naar de fietsenmaker, en koop een nieuwe’. Naar de fietsenmaker gaan is de snelste en makkelijkste manier om zijn band op te pompen. De garage opruimen kost tijd en moeite.

Als Emiel besluit zijn garage op te ruimen levert hem dat wel meer op dan alleen een opgepomte fietsband. In een opgeruimde garage is duidelijk wat er allemaal is en waar dat staat. Naast de fietspomp zal Emiel ook andere handige gereedschappen terug vinden, die ook een plaatsje kunnen krijgen.

 

Opgeruimd en geordend

Een paardencoach lost niet jouw problemen op. Een paardencoach leert je het probleem te hanteren, je garage (geest) op te ruimen, te kijken welke gereedschappen (krachten) er verstopt zitten onder de rommel, de zaken zo te ordenen dat jij zelfredzaam je eigen probleem kan oplossen. En niet alleen dit probleem, maar ook de andere problemen die je nog op je weg tegen zult komen.