Verrast val ik stil. We hebben net samen een uur hard gewerkt. Het probleem van mijn klant van alle kanten bekeken. Welk gedrag vertoon je ? Welke overtuigingen zitten daarachter. Wat zou je jezelf vanuit je levensmissie mee willen geven? We zijn diep gegaan. Mijn klant kreeg grip op haar probleem. Het lukte haar een beeld te  creeëren dat als positief anker voor de toekomst kon werken. Dan slaat een negatieve kracht toe.

“Dit bedenk ik allemaal wel zo leuk, maar het werkt toch nooit. Ik weet zeker dat als het weer gebeurt, ik hetzelfde zal doen als altijd, ik ken mezelf te goed en heb gewoon door dat het beeld niet echt is. Het zal niet tegen mijn angst op kunnen”.

Even zakt de moed mij in de schoenen. Wat gebeurt hier? “Je bent in dit uur tot een belangrijk inzicht gekomen. Je hebt al je positieve kracht gebruikt om je probleem onder ogen te zien en het een goede plaats te geven. Nu doe je al je werk in één klap teniet. Wat zou er gebeuren als je deze kracht, waarmee je je eigen werk afbreekt, om zou draaien en het in zou zetten om je werk juist te versterken? Hoe krachtig zou je dan zijn?”

Mijn klant is even stil en denkt na. ” Dat zegt mijn vader ook altijd, dat we bang zijn te worden wie we werkelijk zijn. Bang voor de enorme kracht die in ons verborgen ligt”.

Mijn klant haar vader is een wijs man. Zijn woorden lijken sterk op die van Nelson Mandela. Toen hij president werd zei hij het volgende:

Mateloos krachtigOnze grootste angst is niet dat we onvolmaakt zijn
Onze grootste angst is dat we mateloos krachtig zijn
Het is ons licht niet onze schaduw, die ons het meest beangstigd

We vragen ons zelf: wie ben ik
om briljant te zijn, prachtig, talentvol, fantastisch?
Maar, wie ben jij om dat niet te zijn?
Je bent een kind van God.
Je onbelangrijk voordoen bewijst de wereld geen dienst.
Er is niets verlichts aan je klein te maken opdat
andere mensen zich bij jou niet onzeker zullen voelen.
We zijn allemaal bedoeld om te stralen als kinderen.
We zijn geboren om de glorie van God die in ons is,
te openbaren.

Die is niet alleen maar in sommigen van ons,
die is in iedereen!

En als wij ons licht laten stralen, geven we onbewust
anderen mensen toestemming hetzelfde te doen.
Als wij van onze eigen angsten bevrijd zijn,
bevrijdt onze aanwezigheid vanzelf anderen.