Hoe zou de wereld eruit zien als we de macht aan verlegen mensen geven? Laura van Dolron vraag het zich af als standup-filosoof. Ik vraag het aan een klant die erg met haar verlegenheid zit. Nou, dan zou de wereld vriendelijker zijn. Dan zou ik willen dat we voorzichtiger met onze planeet omgingen en bijvoorbeeld alle auto’s afschaffen. Ik zou willen dat de mensen weer wat meer in contact komen met zichzelf en met de natuur. Maar dat is zo een kinderlijke naïeve gedachte. Dat kan natuurlijk niet.

Als kinderen ons iets leren, dan is het volwassen worden. Kinderen leren ons verantwoordelijkheid. Wat liefde voor een ander wezen in de diepste zin betekent. Onbaatzuchtigheid. Kinderen leren ons te kijken naar de wereld alsof ze nieuw is, kostbaar, iets waar we alle tijd voor kunnen nemen. Ontdekken en spelen. Nieuwsgierig te zijn. Kinderen kunnen de ware leider in ons wakker maken: de dienaar.

Als kind en volwassene elkaar ontmoetenIn onze maatschappij handelen de volwassenen als kinderen. Wij nemen zonder de consequenties te overzien. Wij gebruiken zonder onze verantwoordelijkheden te accepteren. Wij accepteren zonder na te denken. Wij vergeten een ware leider te zijn voor onszelf en voor anderen. Het naïeve idee van de verlegene is volwassener dan de realiteit om ons heen.