Als je wakker wordt – de wekker indringend, de volgels zacht op de achtergrond – wat is dan het eerste waar je aan denkt? Wie wordt er eigenlijk wakker? Jijzelf? De Helper? Sta je startklaar in de doe-modus? Klaar voor alle eisen en wensen die de dag en andere mensen aan jou zullen stellen?

Andermans belang voorop stellen is een kernkracht van een coach. Het helpt om echt te luisteren, je eigen interpretaties en oordelen aan de kant te zetten. Het belang van de klant staat voorop. Het is een kracht en een valkuil.

Als een coach tijdens een sessie de paardenkudde ontmoet, loopt ze meteen naar de leidster toe. Deze snuffelt aan haar en geeft aan de ze jeuk heeft aan haar schouder. De coach kriebelt haar daar om de merrie ter wille te zijn. De merrie geniet, ze krijgt precies wat ze nodig heeft.

Als de coach besluit dat ze het genoeg vindt, wil ze kennis maken met de andere kuddedieren. De leidende merrie vindt dat geen goed idee. Ze blokkeert de weg naar de andere paarden en draait telkens haar schoft naar de vrouw toe: kriebelen!

... kun je wel een goede kriebelaar gebruiken!

De coach voelt zich bedreigt. Ik wilde alleen maar helpen en nu zit ik vast aan een taak die ik niet wil, ga weg!

Voor alle mensen die die de neiging hebben om andermans wensen belangrijker te maken dan hun eigen behoeften. Vraag je morgenochtend als je opstaat als eerste af: wat heb ik vandaag nodig?