Voor mensen die zelf een paard hebben bestaat er de mogelijkheid te onderzoeken wat dit paard voor jou kan betekenen op je persoonlijke levensweg. Hieronder lees je een voorbeeld van een paardencoaching op locatie.

“Bij de coaching begonnen we met kijken naar de kudde. Heike vertelt dat elk paard hier me iets kan leren en wil helpen. De vosmerrie valt me op, een paard waar ik in de dagelijkse omgang met de kudde weinig aandacht en geen speciale sympathie voor heb. Ze komt angstig en gespannen over, en deze eigenschappen herken ik bij mezelf, hoe ik in mijn werksituatie sta. Het paard en ik zijn allebei niet “in de goede kudde”, met andere mensen/paarden zouden we gelukkiger zijn. Vervolgens onderzoeken we haar positieve kanten: een persoonlijkheid die niet gauw een ander veroordeelt; ze is alert, en aanwezig in het hier en nu. Op dat moment komt de wildkleurige merrie knuffelen. Ze is na mijn eigen paard mijn favoriet in de kudde. Volgens Heike heeft dit paard veel liefde te geven. De merrie wijst met haar neus naar mijn buik, daar waar ik mijn angst en spanning voel. De roodbonte ruin komt ons even bekijken. Hij staat het stevigst van iedereen op de grond, kijkt opmerkzaam in de verte om over zijn kudde te waken. Hij straalt enorm veel rust uit in onze buurt en is in zijn natuurlijk leiderschap een groot voorbeeld voor me.

Zo gaan we door en bekijken de verschillende paarden, voelen wat ze uitstralen en welke associaties ik ermee verbind. Door deze coaching ervaar ik de paarden als een spiegel van verschillende kanten van mezelf. Verder wordt me duidelijk dat ook de paarden waar ik anders weinig aandacht aan schenk een boodschap voor me hebben en ergens voor staan. Zeker de paarden die gedrag vertonen waar ik allergisch voor ben (koppige paarden, grijze muizen): ze staan voor eigenschappen die ik bij mezelf sterk of juist helemaal niet terug vind. Door de coaching leer ik om behalve door een andere bril naar mezelf te kijken ook beter naar de kudde kijken waar ik bijna elke dag mee omga. Al die paarden hebben sterke punten, bijv. hun manier om voor zichzelf op te komen of een situatie op te lossen. Heike zegt, “waar staat je eigen paard voor?” Mijn paard staat voor mij voor stromende levensenergie en levenslust, kracht, sterkte. Zij staat heel stevig op de grond. Voor mij is het duidelijk dat ik daarom bij dit paard terecht ben gekomen.

Vervolgens leidt Heike in een afgezet stuk wei een meditatie, die me dichter bij mezelf laat komen, en waarin het thema “kracht” ook weer naar voren komt. Daarna loop ik met mijn paard aan de hand in de wei en bak. Heike observeert ons en zegt, “jullie waren één, ik was ontroerd.” Ik kan me niet méér wensen dan dat. Het gaat natuurlijk niet altijd zo goed. Nu was ik dichtbij mezelf en voelde echt contact met mijn paard. Ik heb weer ervaren dat dat kàn, dat we op de goede weg zijn, en dat versterkt mijn idee dat harmonie ons voornaamste trainingsdoel moet zijn. Van de coaching leer ik dat een nauw contact met mijn paard niet (alleen) door technieken te bereiken is maar vooral iets is wat van binnen uit gebeurt en waarvoor ik meer met mijn hart moet leren zien.”

Wil je ook een coaching met je eigen paard (en)? Dat kan als jij en je paard daar open voor staan. De kosten van een coaching op locatie bedragen 45,- euro per uur plus 0,26 euro per gemaakte kilometer. Voor meer informatie kun je contact opnemen via info@lerenmetpaarden.nl

Bewust en onbewust verenigd in 1 beeld