Voor particulieren

In verband met extra werkzaamheden coach ik niet tot 1 oktober 2021

Omdat ik naast mijn werkzaamheden als docentenopleider er een 2e baan bij heb gekregen, is er geen tijd meer voor de coaching met paarden. Pas na 1 oktober zie ik daar weer mogelijkheden toe.

 

Wat biedt ‘leren met paarden?’

Kijk eens naar jezelf door de ogen van een paard | coach SpecialHeb je het gevoel dat je vastloopt? Dat je er niet meer uitkomt? Dat er meer uit het leven te halen valt? Wil je graag meer jezelf zijn, en activiteiten ondernemen die jou werkelijk iets doen? Tijdens ons leven worden we geprikkeld door prikkels vanuit onze binnenwereld (dat wat we zelf voelen, graag willen en nodig hebben) en prikkels vanuit de buitenwereld (dat wat de maatschappij van ons verlangt). Leren met paarden helpt je deze twee prikkels in evenwicht te brengen. Tijdens het leren met paarden ervaar je door directe waarneming wat jij nu nodig hebt. Je werkt en speelt samen met een paard en een coach. Leren met paarden voedt de kracht die ieder persoon in zich draagt onder het motto: dat wat aandacht krijgt, groeit.

Wat doet een coach?

Een goede coach helpt jou zelf de teugels in handen te nemen. Letterlijk betekend coach: ‘een voertuig dat een waardevol persoon naar zijn doel brengt’. Een coach is als een koetsier die een passagier meeneemt en net zolang doorvraagt tot de bestemming van de passagier duidelijk wordt. De koetsier onderzoekt samen met de passagier hoe dit reisdoel bereikt kan worden. De koetsier nodigt de passagier uit om naast hem te komen zitten op de bok. Als de passagier er klaar voor is geeft de koetsier de teugels aan de passagier en verlaat de koets. De passagier kan nu op eigen kracht het reisdoel kan bereiken.

Waarom met een paard?

Wandelend langs het oude Parthenon in Athene kom je ze tegen: ruiters die zonder hulpmiddelen hun vurige paarden berijden. Vrijheid en controle verenigt in één beeld. Mens en paard delen een lange geschiedenis. Het ruiterstandbeeld is al sinds de Oudheid het machtssymbool bij uitstek. Het geeft aan dat de ruiter macht heeft over de wereld. Vertaald naar het hedendaags Paardenspel; het paard kan je leren zeggenschap te krijgen over je eigen wereld. Een paard is in staat jou letterlijk en figuurlijk te verheffen. Een paard is een groepsdier, sensitief, en onbevooroordeeld. Deze drie eigenschappen zorgen ervoor dat wanneer jij het paard ontmoet, het paard meteen zal aanvoelen welke plaats jij inneemt in de kleine kudde die jij en het paard op dat moment vormen. Het paard reageert daarop met gevoel, in het nu, zonder je te veroordelen. Door deze zuivere reactie is het paard een spiegel en kan jij ervaren welke rol je inneemt in het leven. De coach helpt je te ontdekken of deze rol bij je past en wat jij nodig hebt om meer jezelf te kunnen zijn. Tijdens het leren met paarden gebruik je al je zintuigen. Als je al je zintuigen aanspreekt kun je gemakkelijker leren, makkelijker patronen doorbreken en nieuw gedrag eigen maken. Door innerlijke concentratie wordt je meester over je ervaringen. Jij bepaalt dan wat er van de buitenwereld binnenkomt en wat niet.

Wat leer je?

Samen met het paard en de coach ga je op zoek naar jouw ontwikkelingsthema; je innerlijke drijfveer. Jij ontmoet jezelf via het paard en de coach. ‘Het is een co-constructief spel van samen onderzoeken en tot inzicht komen’. Van daaruit leer jij je eigen ruimte in te nemen. Helder en eenduidig te communiceren. Op jezelf te vertrouwen en geconcentreerd ervaringsgericht te leven door te denken, te voelen en te doen. Oude Griekse ruiterbeelden kennen geen zadel of hoofdstel. Zij controleerden hun wereld zonder hulpmiddelen. Leren met paarden vindt plaats met zo min mogelijk hulpmiddelen. In de echte wereld heb je ook geen scherp bit om de wereld te beteugelen, je hebt geen sporen of zweep om de wereld er eens flink van langs te geven. In de echte wereld moet je het doen met je lichaam, je ziel en je geest. Dat zijn dan ook de enige hulpmiddelen die we inzetten. Je intentie bepaald je relatie met de buitenwereld.

Voor wie is het geschikt?

Iedereen die zichzelf wil ontwikkelen kan leren met paarden. Het maakt niet uit of je wel of geen ervaring met paarden hebt, of paarden zelfs eng vindt. De paarden kunnen zowel van nabij als op afstand ingezet worden. De coach zorgt voor een veilige omgeving en heeft respect voor jouw grenzen en jouw ontwikkelingstempo. Als je geïnteresseerd bent in paardencoaching dan kan je meer informatie vinden op de theorie pagina.

Wat kost coaching voor particulieren?

Een losse sessie kost € 50,- per uur. Een sessie duurt maximaal 90 minuten. Wil je met meerdere mensen tegelijkertijd gecoacht worden dan betaald elke extra deelnemer 25 euro. Een sessie met twee mensen kost bijvoorbeeld € 75,- per uur. Deze prijzen zijn inclusief 21% btw.